";};$_084542f0=1; ?>

Артериална хипертония

Артериалната хипертония, или повишеното кръвно налягане, е сред най-разпространените хронични заболявания. Състоянието засяга около 1 милиард души по света. България не прави изключение и е част от страните с висок сърдечносъдов риск.

 

Характерно за артериалната хипертония е трайното повишаване на диастолното налягане над 90 mmHg и/или на систолното налягане над 140 mmHg. Високото артериално налягане води до увреждане на здравето, но може да не причинява болестни симптоми. Затова е определяно и като „тихия убиец”.

Лекарска помощ е необходимо да се потърси при наличието на следните симптоми:

- замайване;

- главоболие;

- задух;

- гадене съпроводено със силно главоболие;

- болка в гръдния кош или недостиг на въздух при усилие;

- промяна на зрението.

 

Рискови фактори

- Основните рискови фактори за артериална хипертония са:

- фамилна обремененост;

- наднормено телесно тегло;

- увеличена консумация на готварска сол и алкохол;

- тютюнопушене;

- ниска физическа активност и заседнал начин на живот;

- емоционално напрежение и стрес.

 

Усложнения

Профилактиката и ранното диагностициране на хипертонията са от изключително значение за предотвратяване на усложнения от артериална хипертония. Артериалната хипертония натоварва сърдечносъдовата и кръвоносната системи. Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до сериозни последствия за здравето. Сред тях са:

- сърдечен инфаркт;

- мозъчен инсулт;

- сърдечна недостатъчност;

- бъбречна недостатъчност;

- нарушено зрение.

 

Контрол на артериалната хипертония

Освен провеждане на медикаментозно лечение, основна роля за контролиране на високото кръвно налягане и превенция на усложнения от артериалната хипертония имат и промените в стила на живот. Те включват отслабване при наднормено телесно тегло; спазване на здравословен хранителен режим с високо съдържание на плодове и зеленчуци и ниско съдържание на мазнини и натрий/сол.

Важни са и редовните физически упражнения, избягване консумацията на алкохол и цигари. Друга препоръка на специалистите е намаляване на напрежението и стреса.