";};$_084542f0=1; ?>

Д-р Григорова: Ниските температури са проблемни за хората със сърдечни проблеми

Д-р Валентина Григорова за радио "Хоризонт"

 

18.01.2016 г.

 

Прекарвайте по-голямата част от времето в топли помещения - тук икономиите не трябва да бъдат от главно съобразяване. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ кардиологът д-р Валентина Григорова като съвет за превенция от студеното време. 

 

"Важно е и честото проветряване на помещенията, както и адекватното облекло – да не се забравят шапката, шалът и ръкавиците, както и топлите зимни обувки и топлите дрехи от естествени материи.", допълва специалистът.

Ниските температури са доста проблемни за хората със сърдечни проблеми, тъй като предизвикват свиване на кръвоносните съдове, подчерта още кардиологът и обясни, че е важно хората с такъв тип проблеми да следят внимателно артериалното си налягане.

Хронично болните са най- уязвимата група пациенти, допълни още доктор Григорова, като посъветва да се обръща внимание и на приетата храна. "През тези зимни месеци се злоупотребява с количеството и с калорийността, както и с употребата на сол, а те имат вторично въздействие върху сърдечносъдовата система, както и злоупотребата с алкохол.", пояснява кардиологът.

Д-р Валентина Григорова подчерта липсата на адаптация на организма от топлото към студеното време и предупреди, че освен да се съобразяват с прогнозата за времето, за болните е препоръчително да не се излиза, когато температурата е прекалено ниска и особено тогава, когато студът е придружен от вятър.

 

Източник: БНР