Аритмия

Аритмията представлява нарушение на ритмичната сърдечна дейност, сърцето може да бие както ускорено, така и аритмично. Думата идва от гръцки и означава буквално загуба на ритъм.

 

Тежките нарушения на сърдечния ритъм са животозастрашаващи. А някои аритмии са физиологични и не изискват специално лечение. До аритмия могат да доведат причини от различен характер – сърдечно заболяване, високо артериално налягане, ритъмни и проводни смущения на сърдечната дейност, тежко заболяване, съпроводено с нарушения в алкално-киселинния и електролитния състав. Други причини могат да бъдат ендокринни заболявания и болести на кръвта. Злоупотребата с алкохол, наркотични вещества и тютюнопушене също може да предизвика аритмия.

 

Симптоми

– Краткотрайно усещане за недостиг на въздух;

– Чувсто за прескачане на сърцето;

– Задух;

– Пристъпно сърцебиене;

– Замаяност;

– Притъмняване, с риск от краткотрайна загуба на съзнание.

 

Пациентите, които имат екстрасистоли, усещат силен удар или краткотрайна пауза, след която настъпва нормална сърдечна дейност.

 

Диагностика

Аритмиите се диагностицират чрез преглед при специалист. Основните методи на диагностика са:

– Стандартна електрокардиограма (ЕКГ);

– 24-часов запис холтер ЕКГ;

– Ехокардиография (ЕхоКх).

– Анализ на кръв и урина – изследват се кръвната картина, състояние на щитовидната жлеза, черния дроб и бъбречната функция.

 

Лечение

Не всяка аритмия има нужда от провеждане на лечение. Често тя се появява при хора със здрава сърдечносъдова система, поради стрес и напрежение, прекалена консумация на кафе или алкохол. При такива случаи се препоръчва понижаване на напрежението на нервната система. За целта подходящ е прием на леки успокоителни средства, които не засягат концентрацията и вниманието. В умерено тежки случаи на аритмии се приемат антиаритмични медикаменти, предписвани от лекуващия лекар. Може да се повлияе и чрез инвазивна терапия. Една от тях е радиофреквентната аблация. При този вид лечение в сърцето се прониква чрез специални катетри, с които се достига до увредената област, причиняваща аритмията. Въздейства се с електричество с висока честота. Електрическата енергия нагрява върха на катетъра. Той отстранява болните клетки, които причиняват ритмичната сърдечна дейност.

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал