Артериална хипертония

Артериалната хипертония, или повишеното кръвно налягане, е сред най-разпространените хронични заболявания. Състоянието засяга около 1 милиард души по света. България не прави изключение и е част от страните с висок сърдечносъдов риск.

 

Характерно за артериалната хипертония е трайното повишаване на диастолното налягане над 90 mmHg и/или на систолното налягане над 140 mmHg. Високото артериално налягане води до увреждане на здравето, но може да не причинява болестни симптоми. Затова е определяно и като „тихия убиец”.

Лекарска помощ е необходимо да се потърси при наличието на следните симптоми:

– замайване;

– главоболие;

– задух;

– гадене съпроводено със силно главоболие;

– болка в гръдния кош или недостиг на въздух при усилие;

– промяна на зрението.

 

Рискови фактори

– Основните рискови фактори за артериална хипертония са:

– фамилна обремененост;

– наднормено телесно тегло;

– увеличена консумация на готварска сол и алкохол;

– тютюнопушене;

– ниска физическа активност и заседнал начин на живот;

– емоционално напрежение и стрес.

 

Усложнения

Профилактиката и ранното диагностициране на хипертонията са от изключително значение за предотвратяване на усложнения от артериална хипертония. Артериалната хипертония натоварва сърдечносъдовата и кръвоносната системи. Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до сериозни последствия за здравето. Сред тях са:

– сърдечен инфаркт;

– мозъчен инсулт;

– сърдечна недостатъчност;

– бъбречна недостатъчност;

– нарушено зрение.

 

Контрол на артериалната хипертония

Освен провеждане на медикаментозно лечение, основна роля за контролиране на високото кръвно налягане и превенция на усложнения от артериалната хипертония имат и промените в стила на живот. Те включват отслабване при наднормено телесно тегло; спазване на здравословен хранителен режим с високо съдържание на плодове и зеленчуци и ниско съдържание на мазнини и натрий/сол.

Важни са и редовните физически упражнения, избягване консумацията на алкохол и цигари. Друга препоръка на специалистите е намаляване на напрежението и стреса.

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал