Грипът е тук, епидемия в края на януари

Първият грипен вирус за сезона бе доказан с генетичен тест. Вместо за очаквания нов вирусен щам „Швейцария“ пробата се оказала положителна за „Калифорния“.

Това е свинският грип, наричан още пандемичен, обясни пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Там е и референтната лаборатория по грип, където се изпращат пробите от страната.

Свинският грип е познат у нас от ноември 2009 г. Той предизвика и епидемията през зимата на 2013/2014 г. Най-опасен е за бременни и деца. В момента е водещ вирус и в Западна Европа.

Характерно за него е, че за кратко време се разболяват много хора и бързо отшумява – епидемията трае към 45 дни, обясни проф. Кантарджиев.
Вирусът с ваксинален щам H3N2 „Швейцария“ пък се разпространява по-бавно и вълната продължава около 2,5 месеца.

Тази година грипът закъсня с повече от месец най-вероятно поради топлото време. Епидемията се очаква към края на януари и през февруари, прогнозира проф. Кантарджиев.

Най-висока заболеваемост от дихателни инфекции през последната седмица има в Габрово, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Монтана, сочат данните на НЦЗПБ. Общо за страната е 105 на 10 000 души. От Враца и Хасково са изпратени проби за изследване от тежко болни, но не бил изолиран грипен вирус.

Все още има време за имунизация срещу грип, твърдят експерти. Имунитетът се изгражда за около 3 седмици.

Най-важни за предпазване са хигиенните мерки, напомни проф. Кантарджиев. Предпазват честото миене на ръцете и обтриване с мокри кърпички на алкохолна основа. Трябва да се киха и кашля в кърпичка, а не в шепите. В скандинавските страни учат децата да кихат в ръкава си, което е правилно, уточни микробиологът. По-малко грип ще има и ако се отучим да пипаме устата, очите и носа с немити ръце.

 

Източник: в.24 часа

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал