Д-р Григорова: Ниските температури са проблемни за хората със сърдечни проблеми

Прекарвайте по-голямата част от времето в топли помещения – тук икономиите не трябва да бъдат от главно съобразяване. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ кардиологът д-р Валентина Григорова като съвет за превенция от студеното време.

„Важно е и честото проветряване на помещенията, както и адекватното облекло – да не се забравят шапката, шалът и ръкавиците, както и топлите зимни обувки и топлите дрехи от естествени материи.“, допълва специалистът.

Ниските температури са доста проблемни за хората със сърдечни проблеми, тъй като предизвикват свиване на кръвоносните съдове, подчерта още кардиологът и обясни, че е важно хората с такъв тип проблеми да следят внимателно артериалното си налягане.

Хронично болните са най- уязвимата група пациенти, допълни още д-р Григорова, като посъветва да се обръща внимание и на приетата храна. „През тези зимни месеци се злоупотребява с количеството и с калорийността, както и с употребата на сол, а те имат вторично въздействие върху сърдечносъдовата система, както и злоупотребата с алкохол.“, пояснява кардиологът.

Д-р Валентина Григорова подчерта липсата на адаптация на организма от топлото към студеното време и предупреди, че освен да се съобразяват с прогнозата за времето, за болните е препоръчително да не се излиза, когато температурата е прекалено ниска и особено тогава, когато студът е придружен от вятър.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник: БНР

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал