Изчислиха най-подходящата температура за сън

Широко разпространена грешка е да се спи в добре затоплена стая. Всъщност температурата в спалнята трябва да е доста по-ниска от останалите помещения в дома, установиха учени от Калифорнийския университет в Бъркли, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“.

Разработката е провокирана от друго американско откритие от миналата година, че редовният сън може да зависи толкова от температурата, колкото и от светлината в околната среда. Екипът от Бъркли разширил теорията като изчислил колко точно е оптималната температура за сън както на въздуха, така и на тялото. Оказало се, че и двете трябва да са по-ниски от общоприетото.

Според резултатите, най-подходящата температура за сън в стаята е около 18.3 градуса по Целзий, а за тези, които предпочитат да спят под дебело одеяло, дори по-ниска – около 16 градуса. Хората, които поддържат термостата в тези граници, заспиват по-лесно и се събуждат по-отпочинали, показало проучването.

Температурата на тялото също трябва да се понижи за пълноценен сън и по-лесно заспиване. Причината е, че ако е твърде затоплено, мозъкът не може бързо да премине от будно състояние към почивка, защото първо трябва да го охлади. При заспиване температурата на вътрешностите пада с около 1 градус и е най-ниска сутрин преди събуждане, когато може и да е с 2-3 градуса надолу.

Вътрешната температура закономерно се влияе от външната, затова учените препоръчват няколко „ритуала“ преди лягане, които могат да ускорят достигането на оптималното охлаждане за сън. На първо място – намаляване на отоплението, а през лятото – по-леки завивки и отворен прозорец в случай, че в стаята няма климатик.

Бърз и отпускащ начин за понижаване на вътрешната температура е горещият душ или вана преди лягане, защото след загряването тялото се охлажда още по-бързо. Експеримент на учени от Loughborough University в Англия установява, че 30 минути във вана с температура на водата около 39 градуса осигуряват 10% повече от най-пълноценния етап на съня – етапът на бавните мозъчни вълни и дълбокото възстановяване.

Нередовният или непълноценен сън е една от битките на модерния стресиран човек. Принос за това има и грешното настройване на термостатите, категорични са учените. Температурата в спалнята е още по-проблемна при двойките. По правило жените предпочитат повече топлина, мъжете – по-малко. Макар че все още не е изследван в дълбочина и този аспект, бизнесът отдавна експлоатира тази особеност, като произвежда например матраци с различни зони на затопляне, електрически одеала на степени и възглавници с охлаждащ гел.

 

Източник: Dnevnik.bg

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал