Най-големият циклотрон на Балканите пристигна в БАН, ще лекува от 2017 г.

Най-големият циклотрон на Балканския полуостров ще заработи у нас от 2017 г. Апаратурата ще помогне за диагностицирането и лечението на близо 20 000 души с онкологични заболявания. Министърът на образованието Тодор Танев присъства на приемането на апаратурата за изграждане на ускорителя в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН.

В момента около 16 000 души търсят начини сами да се спасяват, осигурявайки си лечение в Турция, Германия или Австрия. След заработването на циклотрона България ще стане регионален център за лечение на пациенти и от Гърция, Македония и Сърбия, обясни директорът на ядрения институт доц. Димитър Тонев.

Министерството на образованието е отпуснало 1 млн. лв. в края на миналата година, за да се построи сграда, където да се помещава циклотронът. „Лично по мое указание беше намерен този милион и вярвам, че това ще бъде одобрено от научната общност“, каза проф. Тодор Танев. Според него циклотронът има „морален привкус, защото ще се съкрати дългата опашка до лечението“.

Сградата, в която ще се помещава ускорителят, ще се изгради до края на годината. Тя ще е в санитарната зона на изследователския реактор, който не работи от 1989 г.

„Циклотронът е с по-висока енергия на ускоряване на частиците. Токът е 400 микроампера. Той дава възможност 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата да се произвежда богата гама от изотопи“, каза още доц. Тонев.

 

Източник: в. 24 часа

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал