Направленията за лекар отпадат

Направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура ще отпаднат от 1 април догодина, когато ще влязат в сила двата пакета основен и допълнителен, за които здравната каса ще плаща. Това става ясно от новата наредба на здравния министър Петър Москов, която се очаква да бъде публикувана в „Държавен вестник“ до края на декември.

Пациентите, които минават на преглед, вече ще бъдат отчитани по електронен път. Всеки един според възрастта и специфичните за нея заболявания, а също така и хроничните му болежки ще има право на определен брой не само прегледи, но и изследвания годишно. Те ще фигурират в електронното му здравно досие. Ако обаче се наложи човек да влезе по спешност в болница, ще му бъдат правени и допълнителни изследвания, като това няма да е за сметка на бройката, включена в Е-документа.

Кодираните бройки прегледи ще играят ролята на направленията на хартия, като личният лекар ще е този, който ще преценява кога трябва да бъде отключен определен преглед за специалист или изследване, за да отиде пациентът на доктор.

По този начин ще отпадне драмата за изразходваните от джипитата направления, чакането пред кабинетите или пък презапасяването на някои пациенти с талон чета за безплатен преглед при повече специалисти, без да имат нужда, изрази надежда Иван Димитров, председател на Федерацията на българския пациентски форум.

От 1 април 2016 г. отпадат и лимитите на болниците, казаха от Националната здравноо-сигурителна каса. Дотогава те ще имат фиксиран бюджет, базиран на определен брой лекувани по диагнози, като над него касата няма да им плаща.

От 1 април, когато влиза в сила наредбата за основния и допълнителния пакет, всяка районна здравна каса ще определи таван, до който лечебните заведения ще могат да се простират. Бюджетът ще бъде формиран на т.нар. исторически принцип -колкото са били пациентите за същия период миналата година, за толкова ще се плаща и в настоящия.

От догодина НЗОК ще осъществява т.нар. предварителен контрол. Това означава, че болниците ще бъдат проверявани не само по документи, след като са предали отчетите си, но и по всяко време. Ако се окаже, че на определен пациент не са направени всички предписани според стандартите изследвания и прегледи и болницата си е спестила дори най-дребното нещо, за него лечебното заведение няма да получи нито лев.

От 1 април се въвеждат и двата пакета, по които НЗОК ще плаща на клиниките. В основния ще влизат 198 пътеки, сред които са всички онкологични, детски и кардиологични заболявания. Хората с диагнози, включени в него, ще бъдат хоспитализирани веднага. В допълнителния пътеките са само три, като например лечението на някои видове хернии. За постъпване в болница по тях ще се чака до 40-50 дни. Ако обаче състоянието се обостри, срокът ще бъде съкратен. 122 пътеки попадат както в основния, така и в допълнителния пакет.

 

Източник: в.Политика

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал