Откриха как резистентните бактерии се пазят от антибиотиците

До средата на века жертвите на супербактериите с антибиотичната резистентност може да са повече от тези на онкологичните заболявания и да достигат 10 милиона годишно. Микробиолозите търсят решение на проблема, откакто Световната здравна организация обяви прогнозата си и призова за нови политики в употребата на антибиотици и разработването на нови медикаменти.

Сега британски учени вярват, че са направили пробив към решението с откритието си, което показва как точно бактериите се пазят от лечението, съобщава „Ройтерс“.

Заради естествената мутация на микроорганизмите с цел оцеляване и прекомерната употреба на антибиотици в последнте близо 100 години, която ускорява процеса, в света вече съществуват така наречените „супербактерии“. Те са силно агресивни и резистентни на познатите лекарства и предизвикват широк диапазон от болести – пневмония, кожни и кръвни инфекции, възпаления на пикочните пътища, диария. Болести като туберкулоза и гонорея са вече почти неизлечими по същата причина.

Супербактериите имат защитна стена, която спира едновременно имунните агенти в тялото и антибиотиците. Те имат мембрани на липидна основа, които са особено устойчиви. Това установил изследователският екип от Университета на Източна Англия, след като разгледал група грам-негативни бактерии под светлина 10 млрд. пъти по-силна от слънчевата. Резултатите от експеримента са публикувани в журнала „Nature“.

Освен че самите бактерии са издръжливи и стената, която формират, е здраво свързана с пет вида връзки (BamA, BamB, BamC, BamD and BamE, beta-barrel assembly machinery (BAM). Същинският пробив на изследователския екип е в това, че е открил как да прекъсва този механизъм на свързване и защита.

Антибиотиците на бъдещето не е необходимо да са насочени към самите клетки, а към връзките в защитната им мембрана, защото ако не им позволяват да се „барикадират“, бактериите няма да могат да формират резистентност, смятат учените. Ако се разруши конкертна част от връзките – BamA, която е в най-външния слой на мембраната, бактериите направо умират.

 

Източник: Dnevnik.bg

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал