По-ниското доплащане за лекарства може да се забави

Влизането в сила на промените, според които пациентите трябва да доплащат по-малко за лекарства, може да се отложи, стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред ресорната комисия в парламента. Те би трябвало да са в сила от 15 декември, но ако новата уредба и работата на аптеките със съответния нов софтуер не са „изчистени“, може да се отложат, каза министърът.Става дума за промените, според които пациентите ще доплащат за медикаменти не повече от 60% от цената на най-евтиния препарат в дадена група. Това значи, че ако най-евтиният ранитидин, например, е 1 лв., то пациентите не може да доплащат повече от 60 ст. за по-скъп, т.е. по-скъпият не следва да струва повече от 1.60 лв., въпреки че в момента има ранитидин за 4 лв., например. Според все още действащия ред подобни ограничения няма – касата плаща за най-евтиния препарат с дадено международно непатентно име, например 1 лв., а най-скъпият може да е 50 лв. и пациентът да доплаща за него 49 лв.

 

Според пациентски организации промяната може да доведе до отпадането на 470 медикамента от списъка на касата, тъй като те няма да намалят толкова цените си и ще минат на свободна продажба.Промяната вече предизвика хаос, особено за продукти, поемани на 25 и 50% от НЗОК. Цените не са добре отразени и в позитивния лекарствен списък, по който работят касата и аптеките, и пациенти са връщани при личните си лекари да им сменят медикаментите, обяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. „Промените влизат в сила от 15 декември, няма как нещо, което не е в сила още, да предизвика хаос“, отвърна Москов. Той обаче потвърди, че е имало неточности на сайта на националния съвет по цени и реимбурсиране, който прави позитивния лекарствен списък. След „разговори на малко по друг глас“ те щели да бъдат отстранени.“ Хаос няма, но има притеснения от страна на колегите как ще се работи с последните промени“, каза и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

 

ПОСОКА

Целта на промените е да се оберат отстъпките по веригата в полза на пациента, обяви Петър Москов. Той цитира изследвания на съвета по цени, според които има лекарства на пазара, чиято крайна цена за потребителя е всъщност 98% отстъпка, дадена на търговци и фармацевти.

 

Източник: в.Сега

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал