Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е заболяване, свързано с нарушение на сърдечната функция, вследствие на което изпомпаната кръв от сърцето не отговаря на метаболитните нужди на отделните тъкани и организма като цяло.

 

Сърдечната недостатъчност е сред петте най-разпространени сърдечни заболявания. Състоянието е едно от най-честите причини за хоспитализация при възрастни хора. Сърдечната слабост е следствие от друг сърдечен проблем. До сърдечна недостатъчност могат да доведат заболявания като хипертония, сърдечни пороци, коронарна болест, миокарден инфаркт, сърдечни аритмии, хронично белодробно заболяване, анемия, кръвоизлив, диабет.

 

Основни симптоми при сърдечна недостатъчност:

– усещане за дискомфорт/болка в гръдната област;

– дискомфорт/болка в други части на тялото – ръцете, врата, гърба, челюстта, стомаха;

– затруднено дишане;

– обща отпадналост и лесна умора при физически усилия;

– липса на апетит, задържане на урина, повишаване на телесното тегло.

 

Диагностика на сърдечна недостатъчност:

– електрокардиограма (ЕКГ);

– ехокардиография (ЕхоКг);

– рентгенография на сърце и бял дроб;

– лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, кръвна захар, чернодробни ензими, анализ на урината, електролити, креатинин.

 

Лечение

Въвеждането на нови терапевтични методи, устройства и лекарства за лечение на сърдечната недостатъчност през последните години води до подобряване на прогнозата и преживяемостта при страдащите от заболяването. Медикаментозното лечение на сърдечната недостатъчност може да включва лекарства от групата на АСЕ-инхибиторите, диуретици, вазодилататори, бета-блокери, алдостеронови блокери, антиаритмици и др. Терапията се определя и предписва от лекуващия лекар. Контролирането на рисковите фактори е от значение за профилактиката и лечението на сърдечната недостатъчност. То включва намаляване на телесното тегло при наднормено такова, спазване на здравословен хранителен режим, взимане на диетични мерки и ограничаване на консумацията на сол и храни, богати на животински мазнини. Спиране на тютюнопушенето и ограничаването на алкохола също е важно.

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал