10% от навършващите пълнолетие са със сърдечносъдови проблеми

Интервю на д-р Валентина Григорова за Puls.bg

Според последните статистически данни, българите са на първо място по смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания в Европа. На какво се дължи тази тревожна статистика, според Вас?

Има две причини да водим това печално първо място. Първият фактор се дължи на генетичната обремененост на българите, високо кръвно налягане, с висок холестерол.

Втората причина е начинът на живот. Българинът се храни с прекалено много сол, тлъстини, пие големи количества алкохол и прекалява с тютюнопушенето.

Кои са основните фактори, които увреждат сърдечносъдовата система и до какви последствия водят те?

Животът завършва със сърдечна недостатъчност. Тя се причинява от недобре лекувано високо кръвно налягане, от усложнения на артериалната хипертония, които най-често са сърдечносъдови, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, различни видове аритмии, както и от кръвните параметри, от високата кръвна захар.

Има някои некоригируеми рискови фактори, като възраст и пол: при мъжете – рисоковете нарастват на възраст над 50 години, при жените – над 60 години.

Коригируемите факторите са хипертоничната болест, наднормено тегло, обездвижване, захарен диабет, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Всички те могат да доведат до сърдечна недостатъчност.

За голямо съжаление, може би поради подобряване на сърдечносъдовата диагностика, все по-голям процент на сърдечносъдови заболявания се отчита при млади хора – засегнати са 10% от младежите във възрастовата група 18-20 години. А 5% от децата на 5-15 години са с високо кръвно налягане. Проблем е, че до 5-годишна възраст няма маниер да се мери кръвното налягане, процедурата не влиза в задължителния медицински преглед. Но в последните препоръки на кардиолозите за прегледи и лечение на пациентите, навлизат все повече измервания и в детската възраст.

На какво се дължи хипертонията при деца?

Има два основни фактора. Ако единият или двамата родители са с високо кръвно, има голям шанс и тяхното дете да страда от хипертония. На второ място е свръхтеглото, в съчетание с намалена физическа активност. Тези деца са рискови. Мигрената, която доста често лекарите поставят като диагноза, до голяма степен е знак за високо кръвното налягане.

За децата е нормално и препоръчително да поддържат стойности на кръвното налягане под приетите за норма.

Казват, че хипертонията е лесно за диагностициране състояние, но трудно поддаващо се на лечение. Какво показва Вашата практика?

Да, така е. При всеки пациент се налага абсолютно персонално лечение. Зависи от възраст, пол, тегло, пулс, от придружаващи заболявания. Действително е изключително трудно състояние за лечение, за което няма универсално лекарство. Изборът на подходящия медикамент е сложен процес и е обект на решението на специалиста.

Нелекуваната хипертония действително е масово явление у нас. До какви усложнения може да доведе?

Две са основните усложнения.

На първо място – исхемична болест на сърцето, т.е. запушване на кръвоносните съдове, тъй като хипертонията уврежда ендотела, вътрешността на кръвоносния съд. Това, съчетано с други фактори, води до инфаркти, инсулти, мозъчносъдова болест.

На второ място, поради увреждане на сърдечния мускул, води до сърдечна недостатъчност. При хипертония се заменят нормалните мускулни влакна с хомогенна структура, което намалява силата на сърдечния мускул и се развива сърдечна слабост.

Какви са методите за скрининг и ранна диагностика на сърдечносъдовите заболявания?

Диагностичният скрининг включва най-необходимите изследвания, които могат да донесат информация дали човек има и в каква степен е развит сърдечносъдов проблем.

Първо се извършва електрокардиограмата. ЕКГ дава изключително голяма информация за сърдечния ритъм, сърдечната честота, за наличието на ритъмни и проводни нарушения, за исхемични промени.

След това се прави ехокардиография – ултразвуково сканиране, дава с подробности информация за анатомията на сърцето като орган, размерите на сърдечните кухини, дебелината и кинетиката на мускула, състоянието на клапния апарат.

На трето място – се провежда велотест. Представлява работна проба, с натоварване, защото не винаги елетрокардиограмата в покой дава информация, която е достатъчна. При скрита исхемия, пациентът трябва да бъде натоварен, за да повиши пулсовата честота. Тогава се консумира повече кислород и ако има скрита исхемия, тя се изявява и се доказва. В такъв случай на болния се препоръчва коронарография и други манипулации.

За по-точна диагноза на хипертония и на исхемична болест на сърцето се прави холтер мониториране, с апарат, малък компютър, се записва сърдечната дейност за 24 часа. Информация е достатъчна, защото за този период, образно казано, се регистрират около 100 хиляди сърдечни съкращения, които могат да бъдат анализирани.

Друг метод е 24-часов холтер за артериалното налягане – автоматично измерване на кръвното налягане, през 30 минути, в часовете на деня, на нощта, на покой, при усилие. Изследването също дава огромна информация, десетки измервания на кръвното налягане.

Важно е да се направи индекс ръка – крак, т.е. съпоставяне на систолното артериално налягане на горните и долните крайници. Ако е под единица, вече се търсят и допълнителни рискови фактори, защото дава информация за съществуване на исхемична болест.

Друго изследване – индекс интима-медия. Изследва се с ултразвук и с доплер – една достъпна артерия каротис, известна като сънната артерия, която храни главния мозък. Изследването дава информация за ранна атеросклероза.

Вече извън кардиологията, изследване на очни дъна. На нас, кардиолозите, носи голяма информация, защото кръвоносните съдове на ретината са единствените достъпни мозъчни кръвоносни съдове, които могат да се анализират.

На следващо място е набор от лабораторни изследвания за мастен профил, кръвна захар, гликиран хемоглобин, С-реактивен протеин и др., които дават една по-завършена представа за състоянието на организма.

Има и един нов параметър към лабораторните изследвания – BNP – ранна диагностика на сърдечната недостатъчност.

Има и други изследвания – общ холестерол, добър, лош, триглицериди, гликиран хемоглобин – фактори с важно значение за момента, а и с прогностична стойност.

Puls.bg

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал