3 плода за здраво сърце

Природните дарове съдържат разнообразие от витамини и минерали, ценни за сърцето. Пълноценният хранителен режим, включващ редовна консумация на плодове и зеленчуци, е от значение за поддържането на добро сърдечносъдово здраве. Природните дарове съдържат разнообразие от витамини и минерали, ценни за сърцето.

Кайсията е богат източник на калий. Минералът има роля за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система. Ниските нива на калий в организма се свързват с нарушено кръвообращение, физическа и умствена умора. Поради съдържанието на калий, кайсиите са полезни и за нормализиране на кръвното налягане. Друга съставка на кайсиите – бета каротенът, допринася за предотвратяване окисляването на „лошия” LDL холестерол, което се отразява положително на сърдечносъдовата система.

Гроздето също е полезно за сърцето. Плодът е богат на витамини и антиоксиданти. От друга страна е беден на мазнини, холестерол, наситени мазнини и натрий, което го прави подходящо за консумация от хора с високо кръвно налягане и холестерол. Високото съдържание на антиоксиданти в гроздето допринася и за неутрализиране действието на свободните радикали. Натрупването им в организма се свързва с увеличаване на риска от развитие на различни заболявания, включително сърдечносъдови и ракови.

Ябълката е друг плод с богато съдържание на антиоксиданти и фибри. Редица проучвания показват, че консумацията на ябълки всеки ден благоприятства поддържането на добро сърдечносъдово здраве. Според изследване на учени от Оксфордския университет ежедневната консумация на една ябълка има положителен ефект за редуциране на нивото на LDL холестерола в кръвта при възрастни. Ябълките са полезни за намаляване на общия холестерол и поради съдържанието на пектин. Той се усвоява по-лесно, когато плодът се консумира в печено състояние.

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал