6 млн. лева готови за електронно здравно досие

6 млн. лв. са одобрени за изграждането на първите 3 приоритета на електронното здравеопазване, съобщи зам. здравният министър д-р Бойко Пенков пред „24 часа“.

Те са изработването на електронно здравно досие, електронна рецепта и електронна здравна карта. Предстои да бъде обявена поканата за обществена поръчка за изпълнител.

Целта е след определения срок да получим прототип, който да бъде тестван през март и от 1 април да влезе в действие, обясни д-р Пенков. Това ще бъде основата, която ще обедини различни бази данни и номенклатури. След това аптеката само ще идентифицира пациента и ще изтегли електронната му рецепта, ще я изпълни, ще я подпише с електронен подпис и ще я изпрати към НЗОК. Най-бързият и евтин начин пациентът да се идентифицира е биометричният идентификатор, уточни д-р Пенков. Това не е пръстов отпечатък, а код. Става дума за четец, който отчита 20 или 30 точки от пръста и създава уникално число за всеки. То е идентификаторът, който ще стои в здравното досие. От този код не може да се направи пръстов отпечатък.

 

Източник: в. 24 часа

ЕТИЧНА КОМИСИЯ

Към Медицински център "КАРДИОХЕЛП" е създадена Етична комисия!За връзка: ek@kardiohelp.eu

БЛАГОДАРНОСТИ

Екипът на Медицински център "Кардиохелп" и д-р Валентина Григорова изразяват специални благодарности към арх. Ивелина Янулова за нейната всеотдайна работа.

КОНТАКТИ

Тел.: 02/981 75 21E-mail: office@kardiohelp.euСофия, ул."Г.С.Раковски"№179 вх.А ет.1, ап.1
Медицинският център НЕ разполага с POS терминал